Riport Dechert Áronnal, a MEDZOSZ elnökével | Világgazdaság

A járványhelyzet miatt bezárt edzőtermek két hete kezdtek újra nyitni, de több terem az elmúlt hónapokban is folyamatosan működött.

„A kormány sokáig várt annak a pontosításával, hogy az edzőtermek mint az egészségmegőrzés céljából végzett mozgások helyszínei hogyan tarthatnak nyitva, és csak áprilisban erősítette meg az operatív törzs, hogy milyen egészségügyi óvintézkedések mellett működhetnek. A legtöbbet mégis bezárták az egészségügyi veszély miatt.” – mondta a Világgazdaságnak Dechert Áron, a Magyarországi Edzőtermek Országos Szövetségének (MEDZOSZ) elnöke. Tapasztalatai szerint a budapesti és a megyeszékhelyeken működő nagy termek és hálózatok pénzügyi stabilitását nem zavarta meg visszafordíthatatlanul a járványhelyzet, a kisebb vidéki termekét azonban igen.
Ez utóbbiak közül többen végleg bezártak, de szerencsére nem ez az általános.

Fotó: Sipeki Péter | Világgazdaság

A járványhelyzetből már néhány hetes távlatban is profitálhatnak a testmozgással foglalkozó vállalkozások, mivel az elmúlt hónapokban több fórumon kiemelt figyelmet kapott az egészség és az egészségvédelem.

A szakemberek soha nem látott mértékben kezdtek online edzéseket tartani, és egyre többen kaptak kedvet a részvételhez, akik később új vendégként jelentettek meg a termekben. Mivel bevonásukra a lakosság egészsége és a piac szempontjából is nagy szükség lenne,

a szövetség már egyeztet egy több százmillió forintos pályázatról,

amely az edzőtermeket és a testmozgással foglalkozó vállalkozásokat támogatná az új ügyfelek megszerzésében. A Magyarországon működő 1500-2000 edzőterem és sportlétesítmény (ebbe beletartoznak a jóga és a squashklubok is) adatbázisa most készül.

Az edzőtermek nagyjából 80 százaléka bérelt, a bérlők többsége meg tudott állapodni a bérbeadóval kedvezményes árról a járványhelyzet idejére. A nehéz hetekben főként a munkavállalók szabadságolásával csökkentették a veszteségeket.Az edzőtermek több mint 90 százalékában a termek saját gépei használhatók, a lízinget ezért választják kevesen, mert a gépek ára egy-három év alatt megtérül.

A 2000-es évek eleje óta népszerűsödő hazai edzőtermek száma mára majdnem megduplázódott. Budapest és a megyeszékhelyek piaca lassan már telítődik, míg az országban nagyok a helyi különbségek. A MEDZOSZ elnöke szerint innovációval,

új rendszerekkel és új mozgásformákkal még több embert lehetne rábírni a testmozgásra

a jelenlegi felhasználói kör igényeit azonban zömében kiszolgálják a termek. Felmérések szerint Budapesten a lakosság 70 százaléka mozog, bár nem mindenki rendszeresen. Az országos arány 50 százalék körüli, tehát van növekedési lehetőség.

Kotroczó Melitta riportja | Forrás: www.bit.ly/3f8cvVo | Borítókép: Dechert Áron
%d bloggers like this: