Ha ma szembe jön velünk az utcán, szinte fel sem tűnik az a mennyiségű izomtömeg, amit a múlt század elején még áhítattal megcsodáltunk egy testépítőn.

Bizony változnak az idők – a súlyzós edzés is nagy utat tett meg. Napjainkra szinte megkerülhetetlen edzésmóddá fejlődött, így a kezdetben még családias hangulatú aprócska edzőtermek mára fényárban úszó “kondi-templomokká” nőtték ki magukat világszerte.

A testépítők vitathatatlanul magas szintre emelték ezt az edzésformát. Ugyanakkor azt is észre lehet venni, hogy az arányok megváltoztak, és a sport profi művelői messze eltávolodtak az izomzat harmonikus fejlesztésétől. Némi túlzással azt is mondhatjuk, hogy 2020-ban a profi bodybuilderek inkább emlékeztetnek egy másik faj egyedeire, sem mint a dédapáink által erősnek tartott, vagy épp a kiindulópontnak tekinthető görög és római ember arányosan izmos testideáljára. 

Miért edzenek a testépítők olyan hatalmas súlyokkal?

A súlyzós edzés célja az izomtömeg növelése, a nagyobb súly pedig nagyobb izomtömeget eredményez. Testünkben 320 izom található a jobb és a bal oldalon is, így összesen 640 izommal rendelkezünk. A testépítést szolgáló súlyzós edzések lényege, hogy egy-egy izmot izoláltan, a többitől elkülönítve tudjanak fejleszteni, ami ennek köszönhetően végül kiemelkedik, módosítja a test arányait és újra komponálja a testalkatot.

Miben más a TRX?

A funkcionális edzések – mint amilyen a TRX hevederes edzés – a húzódzkodásra, a gravitációra és annak leküzdésére építenek. Egy-egy lehetséges mozdulat – előre hajlás, emelés, különböző dőlések, stb. – végrehajtására koncentrál, vagyis nem egy-egy izolált izmot, hanem komplex izom-, és ízület csoportokat, és ezek koordinációját fejleszti.

Ez a harmónia sokkal közelebb áll izmaink eredeti feladatához, hiszen a súlyemelés teljesen mesterséges mozdulatokat is eredményezhet, ellentétben például egy húzódzkodással, amit őseink sok-sok ezer éve is biztosan végeztek. Ezek a gyakorlatok mintegy szimfóniaként aktiválják az izomzatot, egységben és összehangoltan edzve a teljes testet. 

Fekvenyomáskor a kéz joldalirányú mozgása minimális: kizárólag a mellizmok mozgatása a cél.

A hagyományos súlyzós edzésnél minden egyes izomcsoportnak önálló gyakorlatot kell szentelni, és azokat megfelelő arányban adagolva figyelni, hogy egy-egy izomcsoport ne a másik rovására fejlődjön.

Az izmok koordinálásából származó összetett, az idegrendszert, egyensúlyt, koordinálást együt fejlesztő hatás gyakorlatilag hiányzik, hiszen az izmok izolált edzésén van a hangsúly, nem pedig koordinált, komplex használatukon. Az izmok izolált fejlesztése mellett aránytalanul előtérbe kerül a látványos végtag izomzat fejlesztése, amivel nem tart lépést a törzs izomzatának fejlesztése.

Az hogy valaki bicepszre, vagy vádlira gyúr ismert jelenség. Olyat azonban kevésbé hallunk, hogy valaki éppen derék izomra “gyúr”. A kockahas inkább a látványnak alárendelt fejlődés, hiszen a hasizmoknak több kevésbé látványos része is van, ami a test koordinálásában fontos szerepet tölt be. 

TRX fekvőtámaszozás közben úgy a kezek, mind a váll és a törzs is instabil.

Ha csak a mellizmok megdolgoztatására koncentrálunk, ez a “csúszkálás” elsőre hátránynak tűnhet. Valójában azonban így már egy komplex, egyensúlyt és izom koordinációt fejlesztő edzést végzünk, amiben az előző gyakorlatokhoz képest sokkal több izom vesz részt, és a koordinációban érintett agyterületek, az egyensúlyérzék, az izmok helyzetét érzékelő proprioceptív idegvégződések is komplex mód, együtt edződnek.

A függeszkedő TRX edzés során, még ha akarnánk sem tudnánk elhanyagolni az egyes izomcsoportokat. A gyakorlatok sokszínűségére itt is figyelni kell, de az egyoldalúság veszélye jóval kisebb, mivel a gyakorlatok már eleve összetettek, és számos izomnak közösen kell dolgoznia a végrehajtásukkor.


A teljes test erejének fejlesztése az egyes izomcsoportok helyett

A súlyzós edzéseknél egy-egy izomcsoport kerül a célkeresztbe. A testsúly alapú edzésekben (amilyen a TRX is) a teljes testet használjuk súlyzó helyett, a gyakorlatokkal egész testünket erősítjük.

Ritkább sérülések

Optimális esetben egy ember testsúlya és izomereje között megfelelő arány tapasztalható, ami a napi használat során gyűlik össze az adott személyben: tapasztalatból tudja, mire képes. A súlyzós edzéseknél azonban sokszor nincs előzetes elképzelésünk, hogy egy gyakorlatot 10-20-30 vagy 40 kilóval fogunk-e tudni végrehajtani. A súlyzós edzések filozófiája tovább növeli a sérülések esélyét: a súlyok kiválasztásakor ugyanis a lehető legnagyobb súlyt kell választanunk, amivel a 8-12 ismétlést el tudjuk végezni. Vagyis folyamatosan a teljesítményünk határán kell edzenünk, és ilyenkor izmaink, ízületeink is a maximálishoz közeli terhelésen működnek.

Nagyfokú változatosság, a lehetőségek tárháza

A súlyzós edzések során a cél a gyakorlatok minél nagyobb súllyal való végrehajtása. Ez rengeteg mozgásformát kizár, ugyanis egyes mozdulatoknál ízületeink, másoknál izmaink, vagy egyéb tényezők nem megfelelő edzettsége miatt nem végezhető el az adott gyakorlat. Ez kevés számú gyakorlatot eredményez, melyeknek receptje, leírása szigorúan követendő a sérülések elkerülése végett. A felfüggesztett hevederen alapuló TRX edzések lényege a kisebb terhelés melletti, fokozatosan állítható terheléssel végrehajtott, sok izom együttes munkáját igénylő gyakorlatok végrehajtása. Ilyen körülmények között sokkal több féle, sokkal szabadabban végezhető gyakorlatot próbálhatunk, lehetőséget kapunk a kreatív variálásra. A gyakorlatok egymás után gyorsan változtathatók, így a gyakorlatozás folyamata is zökkenőmentesebb.

Egyensúly

A fizikai ügyességnek csak egy része függ az izmok erejétől. Az izomzat koordinált mozgatásának képessége, az egyensúly képessége éppolyan fontos e téren, és ehhez a funkcionális TRX edzés hatékony eszközt nyújt. Számos, a függeszkedésre épülő gyakorlatban ugyanis az izmainkon kívül az idegrendszerünk is részt vesz, vagyis egy összetett rendszert edzünk. Az egyensúly különösen fontos idős korban: gyakran láthatunk időseket ahogy megbotlanak, megkapaszkodnak. Ezek a mozdulatok nem az izom hiányából erednek, hanem mert idős korban csökken a reakcióidő, és az idegrendszer lomhábban reagál a váratlan helyzetekre. Szerencsére ezek a képességek – többek között TRX edzéssel is – fejleszthetőek.

Praktikus, minimális eszközigény

A TRX függeszkedő eszköze (ezt röviden csak TRX-nek szokták nevezni) rendkívül könnyű, kis méretű, könnyen szállítható, könnyen üzembe helyezhető. Ezzel szemben a súlyzók gyakorlatilag teljesen helyhez kötöttek, és nem is elég belőlük egy. Lépcsőzetesen haladva, a különböző izmokhoz különböző méretű és kialakítású, egykezes/kétkezes súlyok, állványok támasztók, padok, vagy speciális, csak egy-egy célzott izmot erősítő gépek kellenek.

Ügyesség, akár akrobatikus képességek

A testépítés következménye a testtömeg növekedése. A funkcionális edzések – melyek a test emelése révén fejlesztik az izmokat – azonban látványos képességekkel ajándékoznak meg minket. Talán már találkoztál olyanokkal, akik a levegőben különböző pozíciókban nyomnak fekvőtámaszt, vagy lehetetlennek tűnő szögekben kitartva egy pózt, egyszerűen megállnak. Ezeket a funkcionális edzés teszi lehetővé, a súlyzós edzések kevésbé alkalmasak az akrobatikus ügyesség ilyesfajta fejlesztésére.

Törzsizomzat fejlesztése

A törzs izomzata a végtagok izomzatához képest némileg rejtett, különösen a test koordinálását végző gerincközeli izmokról mondható ez el. A feladatuk azonban rendkívül fontos, hiszen ezek felelnek a testtartásért, a törzs koordinálásáért. Ez jobb tartást, a testünk feletti jobb kontrollt eredményez. Míg a súlyzós edzések gyakran behatárolják az izom vagy ízület mozgását, a funkcionális edzések mintegy összegyúrják testünk képességeit és izomzatunk fejlettségét, szinergikusan hatva mozgásunkra.

Rugalmasság és erő

A fentiekben már említettük, hogy a súlyzós edzés az izmokat csak egy-egy mozgástartományban edzi, és ezzel behatárolja mozgásunkat. A függeszkedéses TRX tréning megőrzi rugalmasságunkat, miközben fejleszti erőnket. Képzeljük el, mi lenne ha egy macskát arra kárhoztatnánk, hogy súlyzókat emeljen: hamar elvesztené rugalmas mozgását, mert behatárolná képességeit ez az edzésforma. A macska saját testével végzett folyamatos “edzése” teszi lehetővé, hogy kibontakoztassa genetikusan örökölt képességeit. A saját testsúllyal végzett edzőgyakorlatok optimális kihívásokat jelentenek az emberi test számára, és hozzájárulnak, hogy mi is kibontakoztathassuk magunkhoz mért képességeinket.

Kardio

Konditermi edzésen az izmok edzése mellett kardio gépeket is igénybe vehetünk, ezek azonban külön gépek, külön gyakorlatok. Ennek az egyik oka, hogy az izomfejlődést nem segíti elő a kardio edzés, így a súlyzós edzést végzők csak bemelegítéskor, vagy az ún. szálkásító edzésekkor használják azokat. A TRX esetében, mivel több izmot használunk egyszerre, a mozgás jobban hasonlít a kardio mozgásokra és hatásában is a kardio és a súlyzós edzés között helyezkedik el. A sok izmot egyszerre terhelő, magasabb ismétlésszámot igénylő feladatok megdolgoztatják, ezáltal gyengéden edzik a szív- és érrendszerünket, ami a közérzet javulásához, egészséges szívműködéshez segít bennünket.

Pénztárcabarát

A függeszkedő edzések (pl. TRX suspension trainer) egyszeri beruházást igényelnek, tartós, sokoldalú eszközük, nem kell hozzájuk havi kondibérlet sem. Egy évre vetítve itt 2 000 – 6 000 forint (TRX vagy kompatibilis edző heveder) áll szemben a nagyjából 120 000 forinttal, ami a 12 havi edzőtermi bérlet becsült értéke. Természetesen a TRX gyakorlatokra magunknak kell helyet találni, ami viszonylag könnyű, hiszen télen a lakásunkban is edzhetünk, nyáron pedig szinte bárhol felfüggeszthetjük hevederünket a szabadban, ahol van egy magasabb pont, például egy fa, vagy egy játszótér mászókákkal.


A súlyzós edzés előnyei

Célozható izomfejlesztés

A súlyzós edzés egy-egy izmot, izomcsoportot izoláltan tud edzeni. Így, ha egy-egy testrészünkön specifikusan nagyobb izmokat szeretnénk, a súlyzós edzés a jó módszer.

Izomtömeg növelés

Nem kérdés, hogy az izomtömeg növelésére a súlyzók hatékonyabb eszközök – különösen egy bizonyos szint felett. A saját testsúly ugyanis nem tud megfelelően nagy terhelést nyújtani az izomtömeg növekedésének jelentős serkentéséhez. Ez elsősorban a nagy izomtömeg elérésének esetében fontos, hiszen arányosan izmos testfelépítést a TRX edzésekkel is minden további nélkül elérhetünk.

Pontos terhelés

Bár a TRX edzéseknél sokféleképpen változtathatjuk a terhelést (különböző feladatokkal és variációkkal) a súlyzós edzéseknek megvan az az előnyük, hogy számot tudunk rendelni ahhoz, ahol éppen az edzés során tartunk. “50 kg-mal nyomok fekve”. A súlyzós edzés egyfajta standardizált teszt is egyben (súlyemelés), így könnyebben összehasonlíthatóak a súlyzós gyakorlatok. Amikor a testtömeg a képbe kerül akkor nem szabad elfelejteni, hogy minden gyakorlat nehézsége relatív a testsúly tekintetében: előfordulhat, hogy egy vékony személy kevesebb izommunkával tud például 20 húzódzkodást csinálni, mint egy erős izomzatú, és ezért nehezebb testfelépítésű személy. Ez egyben a TRX-ben is előny, hiszen pont ez teszi a rendszeres gyakorlatokkal arányossá az izomzatot.


Összegzés

Az izomtömeg növelése, a súlyzós testépítés, egy rendkívül kemény, kitartást és fegyelmet igénylő mozgásforma. Ezzel együtt sokan inkább tömegnövelés helyett, az arányosan izmos, erős, ruganyos, funkcionális testfelépítést szeretnék elérni, és az ezt szolgáló gyakorlatokat tartják szem előtt.

A funkcionális edzések – azon belül is a TRX – rendkívül jó alternatívát kínálnak a súlyzós edzések helyett, vagy akár azt kiegészítve. Számos érv szól ezen edzésfajta mellett, így egy próbát pedig mindenképpen megér, ha a produktív, egészségesebb élet felé szeretnénk lépést tenni.

Fogadd el a kihívást, és vidd haza az 50 db 🎁 TRX szett egyikét!

%d bloggers like this: