A Mozgátér FUTÁS kihívás teljesítéséhez, ezúttal appos segítségre is szükséged lesz. Ha eddig még fel sem merült benned, hogy használd, vagy épp csak kipróbálnál valami mást az eddig használt helyett, olvasd el az alábbi listánkat, melybe az ingyenesen elérhető és a magyar nyelvű appok világából is merítünk.

Érdemes majd visszanézned, mert a kihívás végéig (szeptember 27-ig) még jó pár alkalmazást letesztelünk, és az eredmények fényében tovább bővítjük itt a listát.

FUTÓTÁRS

2014 áprilisában indult az első magyar nyelvű futóalkalmazás, teljes funkcionalitással, a Telekom jóvoltából.

Az applikáció helymeghatározás-funkció segítségével valós időben mutatja a futó aktuális helyzetét az okostelefon képernyőjén. Az iOS és Android operációs rendszerű telefonra letölthető alkalmazás nemcsak a futás közben nyújt hasznos információt, hanem szakemberek által összeállított, személyre szabott edzéstervet is kínál, tanácsokat nyújt az edzéshez a kocogóknak és a versenyre készülőknek egyaránt.

Az alkalmazás ellenőrzi az edzésterv végrehajtását, hangutasításokkal segít a futás során, és megőrziaz eredményeket. Segítségével nyomon lehet követni, vissza lehet nézni a korábbi futásokat. Futás közben hangbemondással tájékoztat az eltelt időről, a megtett távról, a pillanatnyi– és átlagsebességről, és lehetőséget biztosít, hogy futás közben zenét is lehessen hallgathatni a telefonon. Az edzés végén a teljesítményt a közösségi oldalakon azonnal meg lehet osztani a barátokkal, ismerősökkel. Másik készüléken történő bejelentkezést követően a meglévő adatok szinkronizálásra kerülnek.

A Futótárs versenynaptár funkciója friss és részletes tájékoztatást biztosít a soron következő futóeseményekről, így a saját szervezésű Telekom Vivicittáról is. A versenyre készülők bejelölhetik a versenyeket, amelyeken el szeretnének indulni, és azokhoz emlékeztetőt is rendelhetnek.

Ami nem annyira tetszett:

A bejelentkezéshez megadott három lehetőség kötött, kihívás elé állítja azt, aki nincs fent a FB-on, nem gmailt használ, és nincs regisztrálva a Telekomnál .

A FUTÓTÁRS ALKALMAZÁST ITT TELEPÍTHETED


FITAPP

Kezdd el ma, nem holnap!”

Az alkalmazás a futáson túl még 17 féle sporttevékenységben támogat téged, legyen az jogging, biciklizés, görkorcsolyázás, hegyi kerékpározás, sétálás, sífutás, vagy épp – az eddig nem annyira sporttként számon tartott – kutyasétáltatás.

A Google Play Áruházból letölthető applikációval ellenőrizhető a testtömegindex, és elárulja, mennyi lenne az ideális testsúlyunk. A GPS-nek köszönhetően egyszerűen követhetőek a napi tevékenységek és elmenthetők a személyes naplódba, hogy bármikor visszakereshesd. Az alkalmazás hangos visszajelzést is ad olyan részletekkel, mint például távolság, elégetett kalóriák száma, jelenlegi tempó és az átlagos tempó, miközben éppen futtsz vagy sétálsz.

Az alkalmazás alapvetően nem magyar nyelvű, de opcióként beállítható benne a magyar nyelv is.

Ami nem annyira tetszett:

A Fitapp egy kényelmesen használható, informatív alkalmazás, de csak az első hét nap ingyenes (a próbaidő leteltét a rendszer nem jelzi, erre nekünk kell figyelni). Persze egy hét alatt bőven van idő eldönteni, hogy szeretnénk-e a továbbiakban is megtartani és használni. Ha igen, úgy havi (nagyjából) 1100 forinttal költséggel kell számolnunk.

A FITAPP ALKALMAZÁST ITT TELEPÍTHETED


Strava

Az egyik legnépszerűbb futós alkalmazás.

Nem véletlenül, hiszen hatalmas előnye, hogy szinte minden aktivitásmérővel kompatibilis. Emellett természetesen minden alap adatot mér és rögzít.

Előnyeiből nekünk az tetszik leginkább, hogy erős social media érzékenységgel bír: követhető vagy és Te is követhetsz másokat, akár láthatatlan, titokzatos vagy teljesen nyilvános státuszban – ahogy akarod. Képeket adhatsz az edzéseidhez, gyűjthetsz elismeréseket, használhatod a csevegés funkciót a saját, vagy mások edzései közben, regisztrálhatsz különöző klubokba, és a meghirdetett kihívásokhoz is csatlakozhatsz. A Strava iOS-en és Androidon is egyaránt ingyenesen használható.

Ami nem annyira tetszett:

Nagyon jól felépített és szerethető a Strava ingyenes verziója, de kicsit fáj, hogy rengeteg hasznos funkciót már a prémium tulajdonságok közé sorol.

A STRAVA ALKALMAZÁST ITT TELEPÍTHETED


Runkeeper

Ez is ingyenesen letölthető alkalmazás, amely egyaránt elérhető Androidon és iOS-en is.

Mind amellett, hogy a futáshoz legfontosabb értékeket méri – ilyen a sebesség, a távolság, elégetett kalória, a szintkülönbség – az applikáció statisztikákat is készít.

Közösség építésre is lehetőség van, hiszen képeket tölthetünk fel futásainkról, valamint ismerősöket is szerezhetünk. A motiváció fenntartásának érdekében az alkalmazásban különféle trófeákat zsebelhetünk be adott teljesítmény feltételek teljesítésének jutalmaként.

A Runkeeper rendelkezik alap edzés programokkal, azonban egy fizetős szolgáltatása is van, a Runkeeper Go, amely céljainkhoz igazított edzésterveket készít számunkra. A Runkeeper Go futóedzést is ajánl attól függően, hogy milyen célokat tűztünk ki magunk elé. A fizetős tartalom hét napnyi próbaidőt ajándékoz nekünk arra, hogy tesztelhessük a funkciókat.

Ami nem annyira tetszett:

Igazság szerint nincs, ami nem tetszik benne. Bár mi egyelőre nem próbáltuk ki a Runkeeper Go-t, a Runkeeper ingyenes verziója ugyanis – számunkra – tökéletesen kielégítő. Azonban ez a verzió azoknak lett kitalálva, akik nem professzionális szinten futnak… vagyis még van hová fejlődnünk.

A RUNKEEPER ALKALMAZÁST ITT TELEPÍTHETED


MapMyRun

Egy idő után nagyon unalmas mindig ugyanott, ugyanazt az útvonalat lefutni.

A MapMyRun az Under Armour terméke, és egy igazán hasznos, izgalmas futó alkalmazás. Erőssége, hogy az alap értékek (távolság, tempó, szintkülönbség, elégetett kalória, futás üteme) mérése és rögzítése mellett, vele olyan futó útvonalakat fedezhetünk fel és futhatunk végig, amelyeket az applikáció felhasználói alkottak meg.

A nagyjából hetvenmillió futóútvonalat ajánláshoz mi magunk is létrehozhatunk és hozzáadhatunk új útvonalakat. Kiégés előtt álló életunt futóknak és idegen terepen (pl.: nyaraláskor) kihagyhatatlan.

Ami nem annyira tetszett:

A MapMyRun ennek a bejegyzésnek a kapcsán került képbe nálunk, így mi is csak most kezdtük el tesztelni. A népszerűségét és a visszajelzéseket tekintve reméljük, hogy pontosan olyan lesz, amilyennek mondják: hasznos és izgalmas.

A MAPMYRUN ALKALMAZÁST ITT TELEPÍTHETED


NIKE+ Run Club

A NRC Kifejezetten futókra tervezett applikáció, melyben a tevékenység monitorozása az elsődleges funkció. Azonban…

…ennél az alkalmazásnál nálad a kontroll! Elérheted az összes szükséges adatot – tempó, helyszín, távolság, szintkülönbség, pulzus és kilométerenkénti lebontás –, hogy jobban kezedben tarthasd azokat az információkat, amelyeket futás közben látni szeretnél.

Hangos útmutatók segítenek hinni magadban, hogy meg tudod csinálni, hogy képes vagy elérni a célt, amit kitűztél. A Headspace futáshoz készült hangos útmutatóival figyelmedet a testedre és az elmédre irányíthatod – akár fél órás, akár fél napos edzést tervezel. Ha megdöntöd a saját szintidőd vagy lefutod az addigi leghosszabb távod, a sikeredért jelvényeket és trófeákat kapsz. Viccesnek hangzik, de ezek a virtuális elismerések komoly ösztönző erővel bírnak – hisz ki ne szeretné önmagát legyőzve megszerezni a következőt? A Nike+ Run Club az egyik jelenleg elérhető legjobb okosóra applikációt is kínálja, így futás közben nem kell a telefonodat nézegetned, elég a karodra pillantani minden információért. És ez még csak a jéghegy csúcsa.

Bár az app angol nyelvű, felépítésének köszönhetően már alap nyelvtudással is élvezetes, jól használható. Az alkalmazásban elérhető tippek és a híresebbnél híresebb sportolók és edzők által előadott motivációs szövegek pedig, akár angol nyelvleckéknek is betudhatók.

Ami nem annyira tetszett:

Nekünk nagyon bejött ez az alkalmazás.
Ha Te találtál olyat, amiben jobb is lehetne a NIKE+ Run Club applikáció, írd meg nekünk az info@mozgaster.hu ra, és itt megosztjuk az észrevételed!

A NIKE+ RUN CLUB ALKALMAZÁST ITT TELEPÍTHETED


Futni senki helyett nem tudunk.

De minden oldalról körbe tudjuk járni és meg tudjuk mutatni ezt a fantasztikus erényekkel bíró sportot, hogy minél több embernek hozzuk meg a kedvét a futáshoz, a rendszeres mozgáshoz.

Kövesd a futással kapcsolatos Online Tudástár tartalmakat oldalunkon, és ha eddig nem tetted, tégy egy próbát: kezdj el futni, még ma!

%d bloggers like this: