A futásban az a legfontosabb, hogy csináld! A körülményeit és helyszíneit nézve, azonban hamar elbizonytalanodhatsz, hiszen ma már Te is számtalan helyen és módon tudsz futni.

Reméljük, hogy ez a gyors pro és kontra lista hasznos segítőd lesz a sok lehetőség közül kiválasztani a számodra befutót! 👍


Atlétikai futópálya (rekortán)

Kezdjük a sort a 400 méteres, elnyújtott, többsávos futópályával, amit az ókori “stadium” pályájának a mintájára alakítottak ki.

Ez a klasszikus, megjelenésében katonás és professzionális versenypálya elsősorban a fiatal, sportos egyéneket hívogatja. Egy kicsit olyan rajta futni, mint amikor egy nagyon menő sporteszközt használunk: büszkék vagyunk, hogy ilyenen futunk, de kicsit feszengünk is. Talán ennek köszönhető, hogy az atlétikai futópályán mind igyekszünk a legjobb formánkat hozni…

A pálya futófelülete speciális ütéselnyelő anyagból készül, ez a rekortán.

Az aszfalt és műanyag keverékéből előállított anyagot, régebben csak a professzionális versenypályákon használták. Ma már a játszótereken és a szabadidős futópályákon is gyakran megtalálható. Ennek ellenére, a rekortán alatt ma is elsősorban a futópálya nevét értjük.

Az atlétikai futópálya koncentrikus, vagyis a belső sávok rövidebbek, mint a külsők. Ha az ilyen pályán sávot váltunk, változik a megtett hossz is. Ez a sávváltás a leggyakrabban nem saját akaratunkból történik: a belső sávokban a gyorsabb futóknak van előnye, őket mindig el kell engedni. 

Az atlétikai pálya szabályai:

 1. Pályára lépéskor ne akadályozz senkit, aki már a pályán van!
 2. A pályán a haladási irány az óramutató járásával ellentétes.
 3. A belső sáv a profiké! Belső íven megállni, kocogni, vagy sétálni minimum illetlenség.
 4. Kezdő futók a külső pályákat használják.
 5. Minden sáv 6 méterrel hosszabb a tőle balra elhelyezkedő, belsőbb sávnál.
 6. Ha valaki azt kiáltja a hátad mögött, hogy “Pálya!”, akkor azonnal add át a sávodat a mögötted futónak.
 7. Ha célba érsz, azonnal (de körültekintően) hagyd el a pályát!
 8. Ha többen is időre futtok, akkor a célba érkezésnél ne állj le azonnal, mert úgy a mögötted érkezők könnyen beléd rohanhatnak.
 9. Ha a csoportodból valaki tovább halad, figyelj rá, húzódj ki, hogy zavartalanul folytathassa edzését!
 10. Ne tégy semmit a pályára! Se üdítőt, se ételt, se telefont, se ruhát. A pálya csak a lábaké.
 11. Kiegészítő gyakorlataidat (nyújtás, gimnasztika, erősítés) csak akkor végezd a pályán, ha meg vagy győződve arról, hogy ezzel senkit sem akadályozol.
 12. Csoportos edzéskor fokozottan figyeljetek a többi sportolóra! A társasági futás – ha megfelelően edzettek vagyunk, vagy nagyon rég találkoztunk – kellemes beszélgetésekre adhat alkalmat, így könnyen megfeledkezhettek azokról, akik éppen komolyabb edzést végeznek.
 13. Mint minden sportszíntér, az atlétikai pálya is fokozottan balesetveszélyes helyszín. Ha valaki megsérül, siess a segítségére! Ha veled van gond, te is kérj bátran segítséget!
 14. Köszönts mindenkit, akivel itt találkozol! Ez egy gesztus, és független attól, hogy az illetőt ismered-e, vagy sem.

Ezt is ajánljuk:

🔵 Összefoglalás

 • Szintkülönbség: nincs, fix, vízszintes.
 • Megtett táv: folyamatosan követhető, de sávonként változik.
 • Terhelés: csak távolság, sebesség módosításával.
 • Időjárásnak kitettség: közepes. Ugyan elázunk, de általában van öltöző, ahol megszáríthatjuk magunkat, akár le is zuhanyozhatunk.
 • Társas környezet: változó. Mmehetünk csoportosan, de egyedül is.
 • Természeti környezet: változó, közepes. Ez mégsem a természet, még ha adott esetben park veszi is körbe.

✔️ Extrák

 • Rekortán pálya, professzionális, élsportoló környezet
 • Hasonló emberek egy helyen
 • Kiépítettség (büfé, mosdó, öltöző, esetleg edzők)
 • Csoportos futáshoz, versenyzéshez ideális

Városi kiépített futópálya

Margitsziget futópálya (Fotó: Szabó Gábor)

A városban kialakított futópályára egy klasszikus példa, a Margitszigetet körülölelő gumírozott futópálya.

Az ilyen pályák előnyeit szerencsére más fővárosi és vidéki parkokban is egyre gyakrabban élvezhetjük. Kialakításuk szabad vonalvezetésű, mindig az adott helyhez alkalmazkodik, és ennek megfelelően egyedi hosszúságúak. Mivel nem versenyzésre szolgál, nincsenek koncentrikus körök, a szélesség általában egy személy futásához és kényelmes előzéshez van kialakítva.

Előnye, hogy gumírozott, a KRESZ-nek megfelelő a kialakítása, és általában központi az elhelyezkedése. Mivel a leggyakrabban parkokban van kialakítva, a természeti környezet is örömünkre szolgálhat.

🔵 Összefoglalás

 • Szintkülönbség: nincs, fix.
 • Megtett táv: csak, ha vannak információs felfestések, Ugyanakkor idővel kiismerhetjük a pályát.
 • Időjárásnak kitettség: közepes. Ugyan elázunk, de öltöző, szolgáltatóközpont biztosan van a pályánál.
 • Terhelés állíthatósága: nincs, legfeljebb a tempónkkal szabályozhatjuk.
 • Társas környezet: változó. Tőlünk függ.
 • Természeti környezet: közepes vagy jó. A légszennyezéstől, helyszíntől függ.

✔️ Extrák

 • KRESZ-nek megfelelő, biztonságos.
 • Rekortán pálya.

Erdei út, ösvény, erdei kijelölt futópálya

Keresztúri-erdő futópálya (Fotó: mozgásvilág.hu)

Az erdei ösvények jó terepet nyújtanak azoknak a futóknak, akik nem rettennek meg a hely nyújtotta kihívásoktól.

Itt a természet szép, és kevésbé vonzó oldalával egyaránt találkozhatunk. Napsütés, zivatar, nehezebb terep, madárcsicsergés, rovarok, szép táj, csalán, gyönyörű kilátás, vadállatok…  mind-mind benne van a pakliban.

Ezt is ajánljuk:

Az erdei futópályák és ösvények kiépítésükben, terepviszonyaikban és elhelyezkedésükben is nagyon változatosak. A természeti környezethez mérten könnyen megközelíthető helyen, de jellemzően a város szélén találhatóak.

Az erdő egyedi kikapcsolódásra nyújt lehetőséget. Nem pusztán a természet és a jó levegő vár bennünket, hanem a csend, pontosabban a természet szelíd zajai vesznek körül. Ennek az emberre tett hatását számos kutatás kimutatta már: a természethez való közelség és a természetben eltöltött idő is korrelál a mentális egészséggel, jólléttel.

🔵 Összefoglalás

 • Szintkülönbség: fix, helyszínfüggő, út és útvonal válogatja. Komoly emelkedés és lejtés is lehet.
 • Megtett táv: nehezen követhető, legfeljebb táblákkal kijelölt úton.
 • Időjárásnak kitettség: magas.
 • Terhelés állíthatósága: nincs, legfeljebb a tempónkkal szabályozhatjuk.
 • Társas környezet: egyedül futva itt valószínű, hogy nem sok emberrel találkozunk.
 • Természeti környezet: a lehető legtermészetesebb a környezet, annak minden előnyével és kihívásával.

✔️ Extrák

 • Természet, természet, természet!

Járdán futás

A járdán futás ma már ritka, egyre inkább felváltja a kiépített futópálya.

Kisebb városokban, illetve az urbanizáció határán, ahol a légszennyezettség alacsonyabb, mégis alternatívát kínálhat.

A járda hátránya, hogy a lábat megerőltető, a becsapódást nem csillapító aszfalt az anyaga. Az átkelőknél lassítani és figyelni kell, ami folyamatosan megtöri ritmusunkat, helyben futásra kényszerít, és a lassabban mozgó gyalogosokat, gyereket és kutyákat is kerülgetnünk kell.

Tagadhatatlan előnye ugyanakkor, hogy “kéznél – vagyis inkább lábnál – van”, megközelítése nem okoz problémát, hiszen legtöbbször elég hozzá kilépni az ajtónkon.

🔵 Összefoglalás

 • Szintkülönbség: fix, helyfüggő.
 • Megtett táv információ: nincs.
 • Időjárásnak kitettség: közepes. Ugyan elázhatunk, de mindig van a közelben valami menedék.
 • Terhelés állíthatósága: nincs, legfeljebb a tempónkkal szabályozhatjuk.
 • Társas környezet: változó.
 • Természeti környezet: helyszíntől és légszennyezéstől függ.

✔️ Extrák

 • Ha városban, kiépült településen élünk, közel van.

Futópad

A futópad a klasszikus futás mesterséges formája.

De miért is futna az ember egy mozgó szőnyegen, ha a hagyományos futáshoz is csak egy járda, út, pálya vagy ösvény kell számunkra?
Mert a futópadnak komoly előnyei is vannak.

Egyrészt könnyen megközelíthető, elérhető. A legtöbb konditeremben találunk ilyet, sőt, ha szeretnénk, saját magunknak is vehetünk otthonra egyet. A futópad további előnye, hogy futás közben a kijelzőn számos olyan dolgot tudunk változtatni vagy monitorozni, amit hagyományos helyzetben nem. Beállíthatjuk a futás sebességét, ennek köszönhetően azonnal tudunk kalkulálni, hogy ezzel a sebességgel milyen időt fogunk futni. Ha szakaszos edzést szeretnénk, amiben a gyorsabb és lassabb szakaszok váltakoznak, azt is könnyen megtehetjük, hiszen folyamatosan látjuk, mekkora távot tettünk meg és mennyi idő telt el. A futópadokon a szintkülönbség is állítható, így különböző fajta terhelések állíthatóak be. Az enyhe lejtmenettől a  meredekebb kaptatóig “bárhol” futhatunk. 

A futópad anyaga, kialakítása részben elnyeli a láb becsapódásának energiáját. Nem annyira csillapítja, mint a gumírozott rekortán futópályák, de mindenképp jobban, mint a járda, a betonút, vagy a kitaposott ösvény.

A futópadok másik elterjedt, beépített szolgáltatása a pulzusmonitorozás. Az intenzív aerob sportoknál azért fontos a pulzusszám, mert megítélhető általa a keringési rendszer és a test teljes terheltsége, ami alapján fogyásra optimalizált, állóképességre optimalizált, kímélő, vagy maximum teljesítményt célzó edzés állítható össze. Ha például fogyni szeretnénk, akkor a kutatások szerint az a legmegfelelőbb, ha alacsony intenzitású programok közül választunk.

A futópadok további előnye a beépített edzésprogramok elérhetősége.
Ezek az edzésprogramok időre, távolságra beállítható célokat, automatikus intervallum edzéseket, növekvő terhelésű edzést, állandó szívritmust célzó edzést, terepfutást szimuláló edzést is tartalmazhatnak.

Egyes futógépeken televízió vagy internetes videó is nézhető, a mobiltelefonra automatikusan menteni tudjuk edzési eredményeinket. Ezek ráadásul képesek együttműködni olyan fejlett online edzés szolgáltatásokkal, amelyek a csoportos edzés élményével, az edző motiváló – virtuális – jelenlétével segítik edzésünket. 

Ez például egy virtuális futáshoz készült videó, amiben a Grand Canyonban futhatunk:

A futópad hátránya, hogy ahány gép, annyiféle működés.

Nem biztos, hogy az egyik szolgáltatás, amit szerettünk, megszoktunk, megtalálható lesz egy másik gépen. Aki nem boldogul könnyen a kezelőgombokkal, hagyományos kezelőfelületekkel, nem biztos, hogy elő tudja majd csalni az összetettebb funkciókat, bár a legtöbb futópadot megpróbálják hatalmas gombokkal és jól érthető feliratokkal ellátni. Ezzel együtt ahány cég, annyi módon sikerül elérnie ezt a célt.

És valljuk be: a futópad virtuális segítséggel sem tudja pótolni a friss levegőt, a napfényt, az illatokat – a természetet.

🔵 Összefoglalás

 • Szintkülönbség: állítható.
 • Megtett táv: folyamatosan követhető.
 • Terhelés: teljesen állítható. Sebesség, szívritmus alapján, szintkülönbség is módosítható.
 • Időjárásnak kitettség: nincs.
 • Társas környezet: változó, alapvetően társas környezet. A legtöbb konditerem egyfajta modern közösségi térként is működik.
 • Természeti környezet: nincs.

✔️ Extrák

 • Szívritmus: folyamatosan követhető.
 • Edzésterv: géptől függően beépített programok: fogyás, állandó terhelés, kardio edzés, stb.
 • Sebesség: folyamatosan követhető, beállítható.

A futás fenti módszerei, terepei, stílusai mind-mind alkalmasak arra, hogy megtapasztald a futással járó életmód-szintű fejlődést.

Próbáld ki mind, találd meg a hozzád legjobban illő terepet, emeld a teljesítőképességed, és gyűjts annyi boldogság-hormont, amivel a hétköznapjaid is sokkal élvezetesebbé válnak! Egyszóval:

FUSS! 👍

%d bloggers like this: