“Mindig lusta embert fogok választani egy nehéz munka elvégzésére. Mert ő megtalálja a könnyű módot rá.” – Bill Gates

Mikor lustának érezzük magunkat, a lehető legkevesebb erőfeszítéssel akarjuk megoldani a ránk váró feladatot. Ez valahol logikus, hiszen józan ésszel ki szeretne több időt vagy energiát befektetni ott, ahol ez nem indokolt? Ugyanakkor a lustaság arra is könnyen rávehet minket, hogy elodázzuk a céljaink elérése érdekében szükséges proaktív lépéseket… ami végül a személyes és a szakmai életünkben is konfrontációhoz vezethet.

Hogy ez utóbbiról mi a véleménye a világhírű üzletembernek, azt nem tudjuk. Viszont azt igen, hogy számos stratégia létezik, ami segíthet elménk tunyulásra hajlamosabb oldalát a teljesítményünk szolgálatába állítani. Íme néhány ezek közül, amit Te is kipróbálhatsz!


Ha a lustaságodért neheztelsz magadra, az kihat a hangulatodra és stressz érzést generál.

Az önvád és a stressz alacsonyabb hatékonysághoz vezet, ami csökkenti az önértékelésedet, ami tovább rontja a teljesítményed és a hangulatod, így még inkább stresszelsz … Voilà! Máris benne vagy egy negatív spirálban.

Mikor lustának érzed magad, gondolj arra, hogy ez természetes érzés, és semmiképp ne érezd magad bűnösnek emiatt!


A lustaság legtöbb esetben a megszokás „mellékterméke”.

Különösen, ha a napnak ugyanabban az időszakában, és/vagy azonos körülmények között szoktad lustának érezni magad. Ilyenkor jókora lökést adhat, ha egyszerűen változtatsz a napi rutinodon, és megszeged az uralkodó ciklikusságot. Ha mindennap ugyanabban az irodában, ugyanazokkal a kollégákkal, változatlan környezetben dolgozol, fontold meg, hogy átkéred magad egy másik irodába. Át is rendezheted a közvetlen környezeted, a munkaasztalod, esetleg más munkaidő beosztást vállalhatsz. Még az is kizökkenthet, ha egyszerűen csak másként öltözöl, mint eddig. Mindez az otthoni munkavégzéssel kapcsolatban is ugyanígy elmondható.

Keresd a változás és változtatás olyan lehetőségeit, amik inspiráló hatással lehetnek rád, és ezzel együtt pozitív hatással a teljesítményedre!


Néha azért vagyunk lusták, mert a magunk elé kitűzött célok túlságosan nagyok.

Tegyük fel például, hogy egy fagyos-szeles decemberi napon, a kitűzött célod egy tíz kilométeres futás a szabadban. Ez még a profi futók számára is kimerítő lehet, nem csoda, ha nehezen veszed rá magad az edzés megkezdésére. De mi lenne, ha mondjuk három kilométerre csökkentenéd a célt? Talán így nem lenne meg az összesen x kilométered, amit minden héten lefutsz, de sokkal könnyebb lesz elindulnod a három kilométeres céllal a fejedben, mint a tízzel. És három lefutott kilométer mégis csak jobb eredmény lesz végül, mint a nulla.

Egyértelmű, mérhető és reális célokat tűzz ki magad elé! Ha pedig menet közben motiválatlannak érzed magad, ne félj csökkenteni a célok intenzitásán.


A sikerélmény pozitív hatással lesz a következő feladatodra is.

A nap elején könnyen megkaphatod a lendületet, ha elsőnek egy apró, gyorsan teljesíthető feladatot választasz. Legyen csak pár perces, de érezd a kellemes érzést, hogy „Ügyes vagyok, ezt is letudtam!” Mikor napközben beléd hasít a tettvágy valami extra produktív tevékenységre, ne habozz! Az ilyen impulzus általában csak öt-tíz másodpercig tart, érdemes megragadnod és cselekedned.

Ha különösen hajlamos vagy a halogatásra, használhatod az ún. pomodoro technikát. A módszer lényege, hogy 25 percig intenzíven csak egy feladattal foglalkozol, majd 5 perc szünetet tartasz. Aztán ismét 25 percig dolgozol és megint 5 perc szünet. Minden negyedik pomodoro intervallum után pedig egy hosszabb, 20-30 perces szünetet tartasz. Ez a technika hatékonyan felaprítja a lustaságot, és a pörgős nap végén Te is elégedettebb leszel majd a teljesítményeddel.

A teljesítmény érzése mindig motiválttá tesz, függetlenül az elvégzett feladat nagyságától!


Legtöbben sokkal motiváltabbak vagyunk, ha jutalmat kapunk egy nehéz út végén.

Ha legközelebb úgy érzed semmi kedved egy feladathoz, ígérj be valamilyen jutalmat magadnak miután elvégzed. Ez lehet egy illatos kézkrém, amivel régóta szemezel a drogériában, vagy a kedvenc íród legújabb könyve, és egy csésze isteni finom, forró gyümölcstea. Bármi, ami boldoggá tesz.

Egy sikerrel elvégzett feladat után ajándékozz apró örömöket magadnak!


Sokkal könnyebb lesz motiválni magad, ha nem vagy egyedül.

Lendületes, optimista, erősen motivált emberek között neked is könnyebb dolgod van, hiszen magad is azonnal motiváltabbnak érezheted magad.

Keresd az ilyen emberek társaságát, és vond be őket a saját projektjeidbe!


A lustulás néha csak úgy megtörténik.

Például jelez a mobilod, ránézel, és mire észbe kapsz, már tíz perce görgetsz úgy, hogy tulajdonképpen nem is emlékszel arra, amit láttál. Ez az agyad felhívása egy keringőre, vagyis arra, hogy frissítő szünetet kellett volna tartanod. Igyekezz tudatosan lazítani! Akár extra szabadnapról van szó, akár a hétvégi kirándulásról, „tényleg” kapcsolj ki a hétköznapokból, és ha úgy érzed, engedd magad lustálkodni!

A jó minőségű lustálkodás az a pihenés, ami kompenzál majd a munkádban is.


Emlékszel, hogyan indult ez a bejegyzés?

“Mindig lusta embert fogok választani egy nehéz munka elvégzésére. Mert ő megtalálja a könnyű módot rá.” A lustaság arra ösztönöz minket, hogy alacsony erőfeszítés mellett is megoldást találjunk, és nem tart vissza törvényszerűen az eredmények, vagy a kívánt célok elérésétől.

Keresd meg azt a stratégiát – vagy azt a több stratégiából álló kombinációt – amely a leginkább passzol a „lusta-személyiségedhez”, és kezdd el használni! Akár hiszed, akár nem, így Te is megtapasztalhatod: a lustaság valóban hozzájárulhat a teljesítményedhez.

%d bloggers like this: