Mikor megnyitod a Facebookot, Twittert vagy az Instagramot, piros vonalakkal borított térképek sora fogad. Ezek barátaid legfrissebb túráinak, futásainak, kerékpározásainak eredményei, melyek APP fotóival rendre elbüszkélkednek a közösségi médiában.

A kukacként tekergő girbegurba jelölések alatt gyakran azonnal a km/perc teljesítményt keressük… főleg akkor, ha mi már hetek óta halogatunk egy kiadósabb edzést.

De mi történik, ha adunk némi művészi kreativitást is az edzésrutinhoz?

Itt kezdődik az úgynevezett „Strava art”, vagyis Strava művészet. A legnépszerűbb szabadtéri mozgáskövető alkalmazásról elnevezett Strava alkotások mára elárasztották a netet, és a #stravaart vagy #stravart hashtagek alatt egyre figyelemreméltóbb alkotásokkal találkozhatunk.

A rövid szöveges üzenetektől kezdve – melyekben jókívánságtól a lánykérésig mindent találni – a több száz kilométer átmérőjű hírességekről készült portrékon át, a hatalmas lovakig, sárkányokig és rajzfilmfigurákig ezernyi bizonyítékát adják futók és bicajosok a nem csak egészséges, de kreatív vénájuknak.

Ez itt például egy laptop képernyője, Zoom-szerű videós csevegéssel ábrázolva:


Hatalmasok

A szívecskék kezdettől népszerű GPS-rajzok, melyeket nem csak kocogás és tekerés közben, de – sokkal nagyobb léptékben – kajakkal, a nyílt vízen is megrajzolnak a szerelemtől felajzott sportolók.

A Strava művészet bonyolultabb alkotásai között rendre feltűnik Lenny Maughan neve. Az alábbi képen Frida Kahlo portréja rajzolódik ki, melyet San Francisco utcáiban sikerült felfedeznie az atlétának egy 6 órás, összesen 46 kilométeres futása során.

Aztán itt van David Taylor brit kerékpáros, aki az Egyesült Királyság déli partján alkotta meg ezt a hatalmas kerékpárt. A rajz Taylortól csaknem 320 kilométeres tekerést, 13 órát és 7000 kalóriát vett igénybe.

Szintén Taylor a felelőse ennek a 225 kilométer hosszú póninak az elkészítéséért is, amely “csak” nyolc órát és 5000 kalóriát kért cserébe a kerékpárostól.


Cselesek

A profik még élethűbb rajzokat készítenek az ún. „szüneteltetési technika” alkalmazásával.

Ilyenkor a futó vagy a kerékpáros itt-ott szünetelteti GPS-jét, hogy leállítsa a vonal megrajzolását (húzását) azokon a részeken, ahol nincs rá szüksége. Mikor elér a rajz egy újabb pontjához, ismét aktiválja a GPS nyomkövetését. Ez lehetővé teszi a rajzon a vonalak közötti szüneteket, így a sportoló pontosabban rajzolhat.


Szabadok

Míg a fenti példák többnyire utakon és kerékpárutakon készültek, a Strava felhasználói még kreatívabbak lehetnek az ezektől mentes szabad területeken. Íme egy nagyszerű példa arra, hogy mit lehet sok hely (és tervezés) segítségével megrajzolni:

A Yodát hátán cipelő Luke Skywalkerre nincs jobb szó: lenyűgöző! A képet Gustavo Lyra futó készítette el 7 óra alatt, egy 33 kilométeres kerékpározás során.


+ A kutya, amit látnod kell!

Bár Strava művészetről beszélünk, a legtöbb Stravahoz hasonló applikációval gond nélkül, kedvünkre rajzolhatunk.

Legyen erre példa Stephen Lund, a GPSdoodles.com alkotójának és a világ egyik legjobb Strava művészének kutyája. A rajz 2018-ban készült, ami a kínai állatövben a Kutya éve. A némileg rajzfilmfigurára emlékeztető külsője miatt, Lund az AeroDog névre keresztelte el művét:


+1 TIPP: A nagy méret a barátod

Különösen a kezdő Strava művészek esetében érdemes nagyobb léptékben gondolkodni és nagyobb képre összpontosítani, ugyanis a kép hibái annál kevésbé látszanak, minél nagyobb területen rajzolunk.

Ha a városi épületblokkok közötti utcákban maradsz, aránylag kis tartományára koncentrálsz. Ilyenkor egy apróbb tévedés is jól látható marad. Ellenben egy 20-30, vagy 100 kilométeres út során az útvonalból eredő nemkívánatos kanyarok, kiszögellések már nem feltűnőek.

Felhasznált forrás: gearbrain.com / Borítókép: @anthoyte/Twitter, Strava

%d bloggers like this: