A Van Gogh-Roosegaarde kerékpárút Hollandia leginnovatívabb és legművészibb kerékpárútja.

A 600 méter hosszú kerékpárút áthalad azon a helyen is, ahol Vincent van Gogh 1883 és 1885 között élt. A Daan Roosegaarde által tervezett kerékpárút ezernyi apró, éjjel varázslatos fényt ontó kövecskéből áll, melyeknek elrendezését Van Gogh “Csillagos éj” című festménye ihlette.


5 különlegesség a Van Gogh-Roosegaarde kerékpárútról

1. Világít a sötétben

A holland Heijmans építőipari vállalat és a Studio Roosegaarde a Van Gogh kerékpárutat 600 méter hosszan kortárs dizájnná alakította.

A kerékpárút szakasza új aszfaltréteget kapott, több ezer világító kővel megszórva.

Az innovatív technológiának köszönhetően a lumineszcens kövek természetes módon a nap fényével töltődnek, és ezt az energiát kezdik el ontani magukból sötétedés után – vagyis a kerékpárút megvilágítása egyáltalán nem használ villamos energiát.


2. Kerékpározás egy festményen keresztül

A világító kövek mintázatát a híres „Csillagos éj” (1889) festmény ihlette.

A festmény egy éjszakai jelenetet ábrázol sárga csillagokkal egy dimbes-dombos kisváros felett. Az emberek a kerékpárúton haladva úgy érezhetik, mintha valóban a „Csillagos éjszaka” festményében haladnának.


3. Harmóniában a természettel

A kerékpárút világítása kifinomult, gondos tervezés előzte meg.

A tervezéskor ügyeltek arra, hogy minimális hatása legyen az út közelében élő állatok élőhelyére. A kövek fényének intenzitását gondosan megtervezve, a környék biodiverzitásához igazították.

A sejtelmesen, de megbízhatóan vibráló fénynek köszönhetően a kerékpárút nem igényelt egyéb megvilágítást.


4. Új megközelítés

A projektben a Heijmans és a Studio Roosegaarde új módon értelmezték a táj és közlekedés kapcsolatát.

A fény, az energia és az interakció fontos szerepet játszik ebben a projektben. A Van Gogh-Roosegaarde kerékpárút jó példával szolgál arra, hogy az innováció és a tervezés harmonikusan összecsenghet a kultúrával és a rekreációval.


5. Példamutató együttműködés

A Van Gogh-Roosegaarde kerékpárút a holland Észak-Brabant tartomány sikerprojektje.

A kerékpárút számos intézmény, köztük az eindhoveni önkormányzat, a “Van Gogh Brabant”, a “VisitBrabant”, az “Eindhoven 365” és a “Routebureau Brabant” szoros együttműködése révén valósulhatott meg.

A tartomány a természet és a kikapcsolódás nyújtotta lehetőségeket szeretné színesíteni az olyan projektek támogatásával, mint ez a minden látogatóját elvarázsoló, művészi kerékpárút.


+ 5 érdekesség Vincent van Gogh-ról

1. Van Gogh másodszülött gyermek volt.

Bátyja, még a születésekor meghalt. Vincent napra pontosan egy évvel a bátyja születése (és halála) után jött a világra, édesanyja nem is gondolkodott sokat: a kisfiúnak ugyan azt a nevet adta, mint elsőszülött gyermekének.

2. Csak 27 évesen kezdett festeni.

Tíz évvel később bekövetkezett haláláig viszont, összesen 900 festményt készített. A képei sikerét sajnos nem érte meg: életében csupán egyetlen festményt sikerült eladnia.

3. Igazi gyorsgyalogló volt!

Van Gogh képes volt londoni tartózkodása alatt a Brixtontól a Covent Gardenig tartó 6,8 kilométeres utat 45 perc alatt megtenni. Úgy tartják, egyszer 160 kilométert gyalogolt le három nap alatt, hogy meglátogathassa a Ramsgate-ben élő nővérét.

4. A vászonra általában az ecsetek törött, sérült fa végével vitte fel a festéket.

Sőt! Előfordult, hogy egyáltalán nem használt ecsetet: egyenesen a tubusból nyomta vászonra a mintát.

5. A “Csillagos éjszaka” című festményét – mely a Van Gogh-Roosegaarde kerékpárút ihletője lett – egy elmegyógyintézeti kezelés után festette, Franciaországban.

Az elmegyógyintézetben idegösszeomlással kezelték. Miután elhagyta a kórházat egy saint-remy-i szanatóriumban töltötte az 1889-es nyarat, ahol saját szobájának ablakából festette meg az esti égboltot.

„Feltétlenül le akarom festeni a csillagos eget. Gyakran az az érzésem, hogy az éjszaka több színt rejt magában, mint a nappal, az éjjel intenzív ibolyalilával, kékkel és zölddel van tele.” – Vincent van Gogh

Felhasznált képek és források: studioroosegaarde.net, thisiseindhoven.com, holland.com, wikipedia

Categories: Hírek

%d bloggers like this: