Az SMR masszázshenger bizonyára már sokak számára ismerős, de érdemes tudni, hogy ez csak egy, a mobility eszközök közül.

Ide sorolhatók még a labdák, botok, kampók, gumiszalagok.

Az SMR (self myofascial release) azaz izompólya önmasszázs.

Előnyei, hogy javítja a mobilitást és az ízületek mozgástartományát, csökkenti az edzés utáni izomfáradtságot és az izomlázat, javítja az edzésteljesítményt, jobb érrendszeri és paraszimpatikus idegrendszeri működést idézhet elő.

Az SMR masszázshenger manapság már majdnem mindenhol megtalálható. Többféle fajtája van, a sűrű habhengertől a rücskös verziókig. A rücskös fajtáknál számok jelzik a keménységet (500-as, 900-as, stb).

Kezdőknek a sűrű habhenger vagy a 100-as keménységű ajánlott. Valószínűleg ezzel sem lesz kellemes a használat, de ezt a fajta fájdalmat az elején el kell viselni.

Ha már gond nélkül használjuk a sűrű habhengert, lehet váltani a keményebb, rücskös verzióra. Használata keményebb edzés, illetve futás után kiváló, a nyújtás a hengerezés után következik.

• Mobility labda

Ezek általában a hengerhez hasonló anyagból vagy műanyagból készülnek, de megfelelő a gumilabda is /én a macskámtól kèrtem kölcsön a labdáját 🙂 /

Célja, hogy egy-egy kötött pontot (trigger point) az izmokban célzottan fellazítsunk. Ezeknél a pontoknál sokszor kisugárzó fájdalom a jellemző, így ezen is segíthetünk a használatával. Kis méretének köszönhetően intenzív nyomóerőt tudunk kifejteni, mivel a ráhelyezett testsúly kevésbé oszlik el. A talpak esetében kifejezetten kellemes.

• Dupla labda

Olyan testrészekre ideális, ahol egy kevésbé fedett csont két oldalán lévő izmot szeretnénk átmasszírozni, pl: gerincmerevítők.

• Masszázsrúd

Ebből is van sima és rücskös felületű, viszont a hengernél vékonyabb, így a kisebb izmokhoz jó választás, pl: alkar, talp.

• Kampó

Görbe végű, néhol kidomborítással. A nehezen elérhető területek – nyak, hát- átmasszírozására, illetve a problémás pontok fellazítására használjuk.

• Gumiszalagok, kettlebel

Alapvetően nem masszázseszközök, de számtalan mobility gyakorlat során segítséget nyújtanak.

Zita edzésének eredményei ❤️

Érdemes szakemberrel (gyógytornász, edző) megállapítani, hogy milyen területeken vannak még problémák a mobilitással kapcsolatban, majd az annak megfelelően összeállított gyakorlatokat végezni.


A bejegyzés Zita miniDiplomamunkája, melyet a a Mozgástér #SPORTminiDIPLOMA kihívására írt 2021.05.07-én. Az eredeti miniDiplomamunkát itt olvashatod:
https://www.facebook.com/groups/mozgaskihivas/permalink/522598955437330/

%d bloggers like this: