Mai napra a tabata mozgásformát választottam – Ruppert Bálint segítségével – hogy pörgősen tudjam zárni a hetemet. 🙂

Aki még soha nem próbálta a Tabatát, annak azt mondanám, hogy ez egy magas intenzitású intervallum edzés, azaz HIIT edzés, amelyben 2 szakasz váltja egymást: 20 másodpercig tartó mozgás és 10 másodperces szünet. Ezt a ciklust 8-szor ismételjük, tehát összesen 4 percig edzünk.

A Tabata edzés maximális erőfeszítést és intenzitást igényel, amit 20 másodpercig tartunk fenn, utána pihenő, regenerálódás következik. Ezt ismételjük meg összesen 8-szor, így végigcsinálunk egy teljes Tabata edzést.

Az edzéshez nincs szükségünk eszközre vagy felszerelésre.

Az egyetlen dolog, amire szükségünk van, az egy stopper.

Ez a mozgás nemcsak a szív- és érrendszeri funkciókat javítja, hanem az izomtömeg fejlődését is serkenti.

Számtalan, a nagy izomcsoportokra irányuló gyakorlattal lehet próbálkozni – fekvőtámaszok, burpees, guggolások felugrással, kettlebell gyakorlatok, sprint, ugrálókötél, lépcsőzés, hegymászó gyakorlat stb.

Motiváció | 10-12 kalóriát is elégethetünk 1 perc alatt, és többet érhet ez az edzés a szervezetünk aerob (szív- és érrendszeri) ) és anaerob (izomtömeg növelés) energiatermelő folyamatai szempontjából, mint 1 órányi mérsékelt intenzitású kardió edzés!

Továbbá, a Tabata által elkerülhetjük az edzéseken szerezhető sérüléseket, mert nagyon intenzív és rövid ideig tart, ezáltal nem vagyunk kitéve hosszan tartó, rendszeresen ismétlődő – esetlegesen megerőltető – gyakorlatsoroknak.

Emellett azonban fontos megemlíteni: aki nem sportolt még soha, annak nem ajánlott ezzel az edzésformával kezdeni, mert a gyakorlatok hirtelen nagy intenzitása megterhelő lehet számára!

Az 1. képen mért adat a gyakorlatok bemutatása alatt került rögzítésre, a 2. kép, maga a gyakorlat adatait mutatja.

Ideális, ha túl elfoglaltak vagyunk, hiszen csak 4 perc! 😊

Rövid idő alatt sok zsírt égethetünk el.

A tabatának hála felgyorsul az anyagcsere, az edzést követő akár 48 órában az oxigén-felhasználás magasabb lesz, tehát a zsírégetés még jóval edzés után is folytatódik.

Kell ennél több? 😊


A bejegyzés Erika miniDiplomamunkája, melyet a a Mozgástér #SPORTminiDIPLOMA kihívására írt 2021.05.16-án. Az eredeti miniDiplomamunkát itt olvashatod:
https://www.facebook.com/groups/mozgaskihivas/permalink/527312291632663/

%d bloggers like this: