Ma nyújtó gyakorlatot választottam!

Bevallom őszintén sokszor kihagyom – bár tudom nem szabad – ezért most alaposan utána néztem. A témában az alábbi videóedzést ajánlom, érdemes rászánni a 25-30 percet! 😀

Andrea a videóban látható nyújtó edzést egy 11,21 kilométeres futás után csinálta végig. ❤️

A nyújtás (angolul: stretching) fontossága megkérdőjelezhetetlen.

Nyújtás nélkül az izmaink megrövidülhetnek, rugalmatlanná válnak. Nagyobb eséllyel sérülhetünk le edzés közben és érezhetünk izomlázat testedzés után.

A nyújtás alapfeltétele egy tökéletes edzésnek. Éppúgy ahogy a bemelegítést sem szabad elhagyni, a nyújtást is kötelező elvégezni minden edzés végén. Ajánlom mindenkinek sportol vagy nem sportol szerintem jót tesz a szervezetnek ha ilyen szép nyugodtan átmozgatjuk.

Nem számít, hogy futottál, súlyzóztál, aerobikoztál – nyújtani kell!

A nyújtás olyan edzésmódszer, amelyet a rugalmasság fejlesztése céljából végzünk.

Vannak különböző nyújtástechnikák, mint például a statikus és a dinamikus nyújtás.

Rövid távon a test a szokásosnál valamivel nagyobb mozgástartományban tud mozogni a nyújtás hatására, mivel növekszik az izmok rugalmassága. Ez a változás azonban csak ideiglenes. Ellenben hosszabb idő alatt, rendszeres és sok nyújtás hatására a kibővült mozgástartomány állandóvá válik.

Az általános vélekedés ellenére ez nem azért történik, mert az izmok hosszabbá váltak, hanem azért, mert megnöveltük a „nyújtástoleranciájukat”. A testünkben van egy úgynevezett „nyújtási reflex”, egy biztonsági mechanizmus, ami akkor kapcsol be, ha egy bizonyos pontig nyújtjuk az izmot. A célja az, hogy megvédjen minket a sérülésektől.

Sok-sok nyújtással ez a reflex egyre később kapcsol be, egyre nagyobb tartományban engedi mozogni az izmainkat, ezzel növekszik a nyújtás iránti toleranciánk. Tulajdonképpen szépen lassan meggyőzzük az idegrendszerünket, hogy biztonságosnak ítélje a nagyobb mozgástartományt is.

Ahhoz, hogy életünk során jól tudjunk mozogni és tevékenykedni, megfelelő rugalmasságra van szükség az ízületeinknél. A nyújtás olyan edzésmódszer, amellyel ezen dolgozhatunk. Azonban, ahogy az fent kiderült, ez a mozgástartomány „passzív” – ha nincs hozzá erő és kontroll a meglévő mozgástartományon, akkor eléggé hasznavehetetlen. Tehát a nyújtás önmagában nem csökkenti a sérülés esélyét vagy javítja a teljesítményt.

Futás után ne felejtsd el alaposan lenyújtani a comb és a vádli izmait!

Külön fordíts figyelmet az elülső-, hátulsó- és belső comb izmaira, mindegyiket külön-külön nyújts le, így egy hosszú futás után is elkerülhető a fájdalmas izomláz.


A bejegyzés Andrea miniDiplomamunkája, melyet a a Mozgástér #SPORTminiDIPLOMA kihívására írt 2021.05.07-én. Az eredeti miniDiplomamunkát itt olvashatod:
https://www.facebook.com/groups/mozgaskihivas/permalink/522535885443637/

%d bloggers like this: