Mai napra a core traininget választottam Legény Árpitól.

Egyrészt mert fő a változatosság 😄 másrészt, mert a helyes és fájdalommentes testtartás nagyon fontos számomra!

Amikor életemben először hallottam a “core izmok” kifejezést, rögtön a hasizmomra gondoltam.

De valójában nem csak a hasizom tartozik a core izmok közé, hanem az ágyéki gerinc szakasz, háti szakasz, csípőtől a vállövig. Ezek mind a helyes testtartásért és a törzs stabilizálásáért felelnek.

Ezek azok az izmok, amelyek felelősek azért, hogy a test függőleges helyzetben maradjon, illetve, hogy egyensúlyban legyen. Ezért nevezik őket más néven stabilizáló izmoknak, vagy mélyizmoknak is. Többek között a külső és belső ferde hasizmok, a haránt hasizom, a gerincmerevítő izom, a farizmok, az egyenes hasizom és a széles hátizom is ide tartozik.

Ha ezek az izmok nem elég erősek, akkor az adott ízület instabillá válhat, ami miatt nem tudja megfelelően megtartani az adott területet és fájdalmat okozhat. Ha az izmok nincsenek megfelelően megerősítve, egyensúlybomlás következhet be az izmok között, ezáltal túlterhelt állapotba kerülhetnek, ami egy újabb okot adhat a fájdalomra.

Az erős core izmok jelentősen csökkentik a sérülések kockázatát is. A szabadidősportoknál, a futásnál, kerékpározásnál és a túrázásnál is hasznos, ha erős ez az izomcsoport, amely az erőkifejtésnél, a dinamikus mozgásnál és a gyors irányváltoztatásnál is fontos szerepet tölt be.

Erika eredménye a gyakorlat végén ❤️

Ahhoz, hogy a core izmok maximálisan el tudják látni a feladatukat, erősíteni kell őket.

A core izmokat kezdőként saját testsúlyos gyakorlatokkal tudjuk elkezdeni erősíteni, míg haladóként már bevezethetünk különböző instabil eszközöket pl. soft ball, fitnesz labda, különböző egyensúlyfejlesztő eszközöket, haskereket, stb.

Motiváció: Ezen izmok adják az alapot az összes erőfejlesztő gyakorlatok pontos kivitelezéséhez, tehát ezen izmok fejlesztése elsődleges és elengedhetetlen a tartós-, eredményes edzéshez.

A fájdalommentes “életnek” alapfeltétele, így ajánlom, hogy kezdj bele az efajta erősítésbe minél hamarabb! 😉😊


A bejegyzés Erika miniDiplomamunkája, melyet a a Mozgástér #SPORTminiDIPLOMA kihívására írt 2021.05.17-én. Az eredeti miniDiplomamunkát itt olvashatod:
https://www.facebook.com/groups/mozgaskihivas/permalink/528119524885273/

%d bloggers like this: