Egy hèten egyszer, az edzések között van egy aktív pihenő nap.

Én ilyenkor egy lassabb és hosszabbat futok, de nincs súlyzós edzés, illetve van egy pihenő nap, ami nem egyenlő az egész napos henyèlèssel, én személy szerint ilyenkor próbálok mindenhova gyalog menni, illetve sètálni.

A gyaloglás az egyik legősibb és legfontosabb tulajdonságunk.

Ez emelt ki minket az állatvilágból, a helyváltoztatás egyik legtermèszetesebb vèghezvitele.

Néhány èrdekessèg: kb. Kr. e. 4 millió èvvel kezdtük el èlvezni a kètlábas járást és ez által a két felszabadult kezünk adta lehetőségeket – rögtön el is kezdtünk szerszámokat, fegyvereket gyártani. Tehát a gyaloglás az eszünket is javítja 🙂 Kr. e. 1000 az èszak-amerikai bennszülöttek saját készítésű szandált viseltek, melynek szíjait az általuk kedvelt motìvumokkal dìszìtettèk- szerintem valahol itt kezdődött a divat.

Aztán ugorjunk kicsit, 1864-ben Nèmetországban még ma is működő gyalogos klubb alakult meg, név szerint a Fekete – erdő gyalogos kör. 1906: az athéni panhellèn a 3000 mèteres gyaloglás versenyszámban Sztanics György végzett az első helyen ☝️

Lássuk a tènyeket: Járás közben a fenék és a lábszár összes izma dolgozik. Lehetővé teszi a szív ritmikus verèsèt. Aki nagyobb túlsúllyal küzd, már az is elegendő, hogy elinduljon a változás útján, ha elkezd sètálni, egyre nagyobb távokat. A sétánál igen kicsi a sèrülèsek veszèlye.

Zita edzésének eredményei ❤️

Ez a mozgásforma is az endorfin, szerotonin és a dopamin felszabadulásához vezet, tehát depresszió ellen is tökéletes. Még a pszichiátriai kezelèsek is, melyeket a parkban, sètálva vègeztettek a betegekkel, sokkal sikeresebbek voltak.

Ha ètkezès előtt teszünk egy jó sètát, a zsír hasznosulása lesz jobb, ha ètkezès után az emèsztèsnek tesz jót és ezzel elkerülhető az un. “kajakóma” – bár ez is egy másik téma.Lehet andalogva, lassan, tempót váltogatva és gyorsan is setálni.

Családostul, egyedül, kutyával, bármivel 🙂 Mindenképp èlvezetes. Ne hagyjátok ki!

És ne feledjètek: a napi ajánlás a minimum 10000 lépés, az igazán nem sok. 🙂

Kapcsolódó tudásanyag a MovePlay.hu oldaláról: https://moveplay.hu/tag/seta/content/a-seta-tortenetenek-fontos-merfoldkovei


A bejegyzés Zita miniDiplomamunkája, melyet a a Mozgástér #SPORTminiDIPLOMA kihívására írt 2021.05.16-án. Az eredeti miniDiplomamunkát itt olvashatod:
https://www.facebook.com/groups/mozgaskihivas/permalink/527573078273251/

%d bloggers like this: