Terülj-terülj asztalkám és minden, ami szem-szájnak ingere. Ilyen egy karácsonyi menüsor, amitől még a legelszántabbak is elgyengülhetnek.

Összegyűjtöttünk pár ötletet, amellyel idén nem maradsz ki semmi jóból, viszont a nadrágszíjat sem kell eggyel nagyobbra venned.

A karácsonyi menü bizony nem a visszafogottságáról híres, így bővelkedik kalóriában, zsírban és cukorban is jócskán. Nem hiányozhat a legtöbb asztalról a halászlé, a töltött káposzta, vagy valamilyen pulykaétel, és természetesen az édességek sem. Ha megnézzük a felsorolást, az édességek kivételével a hal, a pulyka, a káposzta mind-mind beilleszthető, sőt tökéletes kiegészítője lehet az egészséges életmódnak. Így egyszerre tálalva viszont, képesek vagyunk túlenni magunkat, nem beszélve a köretekről, a majonézes vagy sült krumpliról, és a finom, ropogós házi kenyérről. Felsorolni is sok, kalóriában kifejezve pedig még több:

 • 1 tányér halászlé – 150 kalória
 • 1 adag töltött káposzta, tejföllel és kenyérrel – 700-800 kalória
 • 1 szelet aszalt szilvával töltött pulykamell, 10 dkg sült krumplival – 550-650 kalória
 • 1 darab diós bejgli – 150 kalória
 • 1 pohár bor – 65-70 kalória

Nagyjából ezekkel az értékekkel lehet kalkulálni. Persze sokat számít az is, hogy mekkora mennyiséget fogyasztunk el. Azért is fontos ezt hangsúlyozni, mert a legtöbben – nem csak karácsonykor – ott rontják el, hogy túl sokat esznek egyszerre. Szervezetünk egy étkezés alkalmával nagyjából 450 kalóriát képes elégetni, a többit nem, az megy a raktárakba. Igen, a zsírraktárakba.

Ajaj! Mit tegyünk most?

Akármilyen csábító is, ne együnk korlátlanul. Az étel ott lesz, meg fog várni később is. Ha mindenből szeretnénk enni egymás után, akkor mindenből kóstolónyi adagot szedjünk csak. Ellenben ha a nagyobb adagokat preferáljuk, akkor egy étkezés alkalmával együnk csak egyfélét, például töltött káposztát, majd hagyjuk a gyomrunkat legalább 2 órát pihenni.

A karácsonyi menüvel nem csak az a gond, hogy dúskál a kalóriákban, hanem hogy egészen szilveszterig esszük, mert mindenki csomagol és mi sem bízzuk a véletlenre a főzési mennyiséget. A főételt lefolytjuk egy kis nasival, a nasit egy kis alkohollal. De egyébként, ez rendben is van így. Egy évben csak egyszer van karácsony. Ha pedig mégis bűntudatunk támad, akkor mozogjunk.

Segít a mozgás!

A két ünnep között sokan töltik szabadságukat, így több idő jut a lustálkodásra és a tévézés közbeni eszegetésre, nasizgatásra. Ha szeretnénk a mérleg másik serpenyőjébe is pakolni, azaz nemcsak bevinni, hanem elégetni is a kalóriákat, akkor az alábbi mozgásformákkal hatékonyak lehetünk.

 • 1 óra könnyed séta – 200-250 kalória
 • 1 óra jóga – 250-300 kalória
 • 1 óra lassú futás – 500-550 kalória
 • 1 óra kényelmes biciklizés – 300-350 kalória
 • 1 óra aerobik – 400-500 kalória
 • 1 óra úszás 450-550 kalória
 • 1 óra túrázás 450-500 kalória
 • 1 óra súlyzós edzés – 350-400 kalória

Mi azt gondoljuk, hogy az ünnepek teljenek gondtalanul, érezzük jól magunkat és ne legyen senkinek bűntudata pár extra kalória miatt. De az is igaz, hogy a mozgás mindig kifejti áldásos hatását, a kalóriaégetés mellett, felpörgeti az anyagcserét, endorfint termel, csökkenti a stresszt és kikapcsolunk általa.

Ha Te is mozogsz az ünnepek alatt, akkor ne felejts el részt venni a #MEKlubKihívás-ban, ahol 15 000 forint értékű Dechatlon utalvány lehet a jutalmad.

#MeKlubKihívás – https://mozgaster.hu/meklubkihivas/

Categories: Hírek

%d bloggers like this: